Εισαγωγή
Το έργο ήταν ενταγμένο στο Μέτρο 2.6 του ΕΠΕΑΕΚ με τίτλο «Προγράμματα προστασίας περιβάλλοντος και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» και είχε προϋπολογισμό 21.250 ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε δε από το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) κατά 80% το ανώτερο και το υπόλοιπο ποσοστό από το ελληνικό Δημόσιο.
Με το πρόγραμμα αυτό έγινε για πρώτη φορά η προσπάθεια ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας ταυτόχρονα σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, θέτοντας αντίστοιχα ομάδες στόχου για τις επιμέρους δράσεις του. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε μέσω ενημερωτικών ημερίδων για τους εκπαιδευτικούς της περιοχής και μέσω ημερήσιων εκπαιδευτικών επισκέψεων στον υγρότοπο για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας και όλης της χώρας αντίστοιχα. Επίσης για επιλεγμένα σχολεία της ευρύτερης περιοχής, υλοποιήθηκε ετήσιο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Δράσεις
Το πρόγραμμα περιλάμβανε τα ακόλουθα Πακέτα Εργασίας:
«Σχεδιασμός και υλοποίηση ημερίδας για εκπαιδευτικούς της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Έβρου»
Η ημερίδα είχε σα θέμα την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στις προστατευόμενες περιοχές, με ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα που υλοποιούνται στο Δέλτα του Έβρου και στα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτά τα προγράμματα. Αφορούσε τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Ν. Έβρου, τα μέλη του Κ.Π.Ε. Σουφλίου, τα στελέχη των Κέντρων Πληροφόρησης και των Φορέων Διαχείρισης του Ν. Έβρου και υλοποιήθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης και τον υγρότοπο του Δέλτα Έβρου. Η ημερίδα θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και χρησιμοποιήθηκαν επίσης βιωματικές μέθοδοι προσέγγισης του θέματος με σημαντικό κομμάτι που υλοποιήθηκε στον υγρότοπο.
«Σχεδιασμός και υλοποίηση ημερίδας για εκπαιδευτικούς της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Έβρου»
Η ημερίδα είχε ακριβώς τα ίδια στοιχεία με την προηγούμενη και αφορούσε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Σχεδιασμός και υλοποίηση ημερήσιου προγράμματος εκπαιδευτικής επίσκεψης στον υγρότοπο του Δέλτα Έβρου»
Όλο το ακαδημαϊκό έτος του 2007 – 2008 μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής και όλης της χώρας είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής σε πρόγραμμα ημερήσιας εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Κέντρο Πληροφόρησης και στον υγρότοπο του Δέλτα Έβρου. Η επίσκεψη αυτή περιλάμβανε δραστηριότητες στο Κέντρο Πληροφόρησης (προβολή, περιβαλλοντικό παιχνίδι, διανομή έντυπου υλικού) και συνεχιζόταν στον υγρότοπο με διαδρομή και παιδαγωγικές δραστηριότητες σχετικές με το θέμα που αναλύθηκε στο Κέντρο. Το κεντρικό θέμα των δραστηριοτήτων ήταν η ορνιθοπανίδα του Δέλτα του Έβρου και πιο συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν «μαθήματα αναγνώρισης πουλιών» και αναγνώριζαν οι μαθητές μέσα από αυτά την «αξία του υγροτόπου για τα πουλιά στις εποχές του χρόνου».
Στις τρεις εποχές (φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη) που συμμετείχαν οι μαθητές στο πρόγραμμα υπήρχαν τρία διαφορετικά πακέτα δραστηριοτήτων και όλα περιλάμβαναν προβολή, διανομή ενημερωτικού εντύπου, περιβαλλοντικό παιχνίδι, συμπλήρωση πρωτοκόλλου αναγνώρισης και καταγραφής κατά τη διαδρομή στον υγρότοπο. Η διάρκεια του ημερήσιου προγράμματος ήταν 3- 4 ώρες και χρησιμοποιήθηκαν έντυπα τα οποία περιλαμβάνονται στη «βαλίτσα για το Δέλτα Έβρου» (δημιουργήθηκε κατά το Πρόγραμμα LIFE «Αποκατάσταση και Διαχείριση της λιμνοθάλασσας Δράνας στο Δέλτα του Έβρου» που υλοποιήθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης το χρονικό διάστημα 2001 – 2005), καθώς και έντυπο (Οδηγός για την αναγνώριση των πουλιών στο Δέλτα Έβρου, πρωτόκολλο – φόρμα καταγραφής πεδίου).
Ταυτόχρονα, ένα μικρό έντυπο (εξάπτυχο), ενημερωτικό για το πρόγραμμα εστάλη σε όλους τους σχολικούς οργανισμούς της Περιφέρειας, καθώς και στους υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Γραφείων των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Εκπαιδεύσεων της χώρας. Τέλος εστάλη με το εξάπτυχο και αφίσα δύο θεμάτων στους προαναφερθέντες οργανισμούς, αλλά και σε κάθε μαθητή που συμμετείχε στο ημερήσιο πρόγραμμα.
«Σχεδιασμός και υλοποίηση ετήσιου προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στον υγρότοπο του Δέλτα Έβρου»
Το ετήσιο πρόγραμμα υλοποιήθηκε για τους μαθητές της περιοχής που γειτνιάζει με τον υγρότοπο. Έλαβαν μέρος μικρές ομάδες μαθητών, γυμνασίου και δημοτικού και περιλάμβανε 6 συναντήσεις.
Η αρχική – ενημερωτική συνάντηση υλοποιήθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης, Έγιναν τρεις επισκέψεις στον υγρότοπο, μία συνάντηση στο σχολείο και μία τελική εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Το θέμα του προγράμματος ήταν «η αξία του Δέλτα του Έβρου για την ορνιθοπανίδα». Περιλάμβανε μαθήματα αναγνώρισης πουλιών, παρουσιάσεις για τα είδη που παρατηρούνται κάθε εποχή, συνεντεύξεις από ορνιθολόγους και κυνηγούς, συμμετοχή σε προγράμματα δακτυλίωσης, εξάσκηση στην αναγνώριση πουλιών, περιβαλλοντικά παιχνίδια σχετικά με τα πουλιά, δημοσίευση άρθρων στον τοπικό τύπο, υλοποίηση εκδήλωσης για τους ντόπιους κατοίκους και μαθητές. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν έντυπα (περιβαλλοντικά παιχνίδια, ενημερωτικά φυλλάδια) τα οποία περιλαμβάνονται στη «βαλίτσα για το Δέλτα Έβρου», καθώς και έντυπα που παρήχθηκαν στο πρόγραμμα (οδηγός για την αναγνώριση των πουλιών στο Δέλτα Έβρου, αφίσα).