gr

1-1628593829

barkada

Τυχαία φωτογραφία

 • Βαρκάδα στο Δέλτα του Έβρου / Boating at Evros Delta (Μ. Angelidis)
wallpapers

Στο Δέλτα του Έβρου, μου αρέσει να:

Εκδηλώσεις

Κάθε χρόνο ο Φορέας Διαχείρισης υλοποιεί επετειακές και άλλες εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και γενικότερα των κατοίκων της περιοχής σχετικά με τα θέματα προστασίας του Δέλτα Έβρου, των υγροτόπων και της φύσης. Περιλαμβάνουν δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πληροφόρησης, στο Δέλτα του Έβρου, σε κεντρικά σημεία ή στα σχολεία των οικισμών που βρίσκονται κοντά στον υγρότοπο, καθώς και στην Αλεξανδρούπολη.

Οι εκδηλώσεις αυτές είναι:

Events-2

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥΛΙΩΝ
Υλοποιείται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.
Καθώς το Δέλτα του Έβρου είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για τα πουλιά, ένας υγρότοπος ζωτικός για την επιβίωσή τους, στη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης οι κάτοικοι του Έβρου έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα πουλιά και να συμβάλλουν στην προστασία και διατήρησή τους

Οι εκδηλώσεις κάθε χρόνο είναι αφιερωμένες σε κάποιο θέμα σχετικό με τα πουλιά (μετανάστευση, φωλιές πουλιών, αναγνώριση πουλιών, κ.ά.) και περιλαμβάνουν:

 • Περιήγηση στον υγρότοπο
 • Παρατήρηση πουλιών
 • Ενημερωτική προβολή
 • Διανομή έντυπου υλικού
 • Περιβαλλοντικά παιχνίδια και κατασκευές
 • Διαγωνισμό με πλούσια δώρα
Events-3
Chelidonismata-1

ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ

Σχεδόν όλα τα χελιδόνια εγκαταλείπουν την Ευρώπη το φθινόπωρο για να ξεχειμωνιάσουν στην Αφρική, όπου συναντούν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και αφθονία τροφής. Την Άνοιξη επιστρέφουν και η άφιξή τους ολοκληρώνεται τον Απρίλιο μετά από ένα μεγάλο ταξίδι που μπορεί να κρατήσει πολλές εβδομάδες, καθώς στη διάρκειά του πρέπει να ξεκουράζονται, όποτε αυτό είναι δυνατό.

Μόλις φτάσουν, η πρώτη τους δουλειά είναι να κατασκευάσουν τη φωλιά τους. Κάθε είδος χελιδονιού έχει το δικό του τύπο φωλιάς, τα περισσότερα όμως τη φτιάχνουν από πηλό. Μαζεύουν λάσπη από κάποιο κοντινό σημείο και τη μεταφέρουν με τη μορφή σβώλου. Για κάθε φωλιά χρειάζονται 700 – 1500 σβώλοι λάσπης και το χτίσιμό της μπορεί να κρατήσει από 3 έως 18 ημέρες.

Στην εποχή μας όμως και ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, έχει αρχίσει πλέον να γίνεται δυσεύρετη η απαραίτητη για τη φωλιά δομική ύλη. Για το λόγο αυτό ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού  Πάρκου Δέλτα Έβρου διοργανώνει σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία τα «Χελιδονίσματα», μια εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά κατασκευάζουν φωλιές από πηλό, τις οποίες, αφού στεγνώσουν θα τοποθετήσουν στα σπίτια και τα σχολεία τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Κέντρο Πληροφόρησης, στα σχολεία της περιοχής ή σε κάποια κεντρικά σημεία της Αλεξανδρούπολης.

Με ενθουσιασμό και πολλή τέχνη οι μικροί μαθητές κατασκευάζουν δεκάδες φωλιές, θέλοντας έτσι να βοηθήσουν τα χελιδόνια στο δύσκολο έργο της κατασκευής της φωλιάς τους. Με αυτό τον τρόπο επίσης έμαθαν για ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής των πουλιών.

Chelidonismata-2

 

  Viotopoi-1

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

  Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου διοργανώνει κάθε χρόνο εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της υπογραφής της Σύμβασης Ραμσάρ, στις 2 Φεβρουαρίου.
  Όπως είναι γνωστό, στις 2 Φεβρουαρίου 1971, στην Ιρανική πόλη Ραμσάρ, υπογράφηκε η ομώνυμη Σύμβαση, για την προστασία των υγροτόπων με διεθνή σημασία για την ορνιθοπανίδα.
  Η Ελλάδα έχει εντάξει 10 υγροτόπους στη Σύμβαση, ένας εκ των οποίων είναι το Δέλτα του Έβρου.
  Κάθε χρόνο, ο εορτασμός εστιάζει σε κάποιο θέμα σχετικό με τους υγροτόπους (στην αξία που έχουν για την αλιεία, την ποιότητα του νερού, κ.ά.) και περιλαμβάνει εκδηλώσεις όπως:

  Ενημερωτική προβολή για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
  Διαγωνισμό με πλούσια δώρα
  Κατασκευές
  Διαδρομή στο Δέλτα του Έβρου
  Διανομή έντυπου υλικού σχετικού με την επέτειο και το Δέλτα του Έβρου

  Viotopoi-2

   

  GreenDays-2

  ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
  Οι Πράσινες Ημέρες υλοποιούνται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Eurosite και αφορά την ευαισθητοποίηση για τις περιοχές του Δικτύου Φύση 2000.
  Το Δέλτα του Έβρου είναι μια περιοχή υπό ένταξη στο Δίκτυο Φύση 2000, καθώς έχει σημαντικούς οικοτόπους και μεγάλη αξία για την άγρια ζωή.
  Οι Πράσινες Ημέρες περιλαμβάνουν δραστηριότητες που αφορούν όλο τον τοπικό πληθυσμό (χρήστες του υγροτόπου, τοπικοί σύλλογοι, μαθητές της περιοχής, κ.ά.).
  Μπορούν να πραγματοποιηθούν όλη τη χρονιά, αν και η Άνοιξη είναι η εποχή που ενδείκνυται περισσότερο για δραστηριότητες ιδιαίτερα στη φύση.

  Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν:

   • Ενημερωτικές προβολές και προβολές ταινιών
    Διαδρομές (περπάτημα, ανακαλύψεις, παιχνίδια, πικ νικ) στον υγρότοπο
    Παρουσιάσεις στον τοπικό πληθυσμό και στους χρήστες
    Ημερίδες
    Εκθέσεις
    Παρουσιάσεις Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
    GreenDays-4

    Άλλες επετειακές εκδηλώσεις που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης κάθε χρόνο είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαϊου, η οποία είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα μεταναστευτικά πουλιά και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 6 Ιουνίου, με διάφορα επίκαιρα θέματα σχετικά με το περιβάλλον. Τέλος ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει στον Ποδηλατικό Γύρο Τραϊανούπολης, καθώς στο Κέντρο Πληροφόρησης καταλήγει μία από τις ποδηλατικές διαδρομές, όπου και μοιράζεται έντυπο υλικό για τον υγρότοπο και δίνονται αναμνηστικά βραβεία στους νικητές κάθε κατηγορίας.     
     
    eok epperaa ypourg

    espa

    Ευρωπαϊκή Ένωση
    Ευρωπαϊκό Ταμείο
    Περιφερειακής Ανάπτυξη
    Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Επιλογή γλώσσας

    enggr

    Αναζήτηση

    Διαγωνισμοί

    diavgia
    joomla 1.7