gr

1-1628593829

barkada

Τυχαία φωτογραφία

  • Αμμονησίδα / Sandy islet (A. Athanasiadis)
wallpapers

Στο Δέλτα του Έβρου, μου αρέσει να:

Άλλα Eίδη

psari

vatraxos

xelona

skiouros

gaidouri

Εκτός από την ορνιθοπανίδα, αρκετά σημαντική τόσο σε είδη όσο και σε αριθμούς είναι και η παρουσία των αμφίβιων, των ερπετών, των θηλαστικών και των ψαριών στο Δέλτα του Έβρου.

 

ΙΧΘΥΟΠΑΝΙΔΑ

Στον ποταμό Έβρο και στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί να ζουν 46 είδη ψαριών. Αρκετά από τα ψάρια έχουν αποκτήσει εμπορική αξία για τους κατοίκους των γύρω περιοχών όπως ο κέφαλος (Mugil cephalus), o κυπρίνος (Cyprinus carpio) γνωστό και σαν σαζάνι ή γριβάδι, το τσιρώνι (Rutilus rutilus) το λαβράκι (Dicentravhus labrax), η τσιπούρα (Sparus auratus), η γλώσσα (Solea vulgaris), το χέλι κ.λ.π.

Είδη Ψαριών στο Δέλτα Έβρου

 

ΑΜΦΙΒΙΑ - ΕΡΠΕΤΑ

7 διαφορετικά είδη αμφιβίων κατοικούν στο Δέλτα Έβρου. Σε θέσεις  με αρκετή υγρασία και νερά συναντάμε το λιμνοβάτραχο ή μπάκακα (Rana ridibunda) και το σβελτοβάτραχο (Rana dalmatina). O δεντροβάτραχος (Hyla arborea) παρατηρείται συνήθως γαντζωμένος με τις βεντούζες του πάνω σε δέντρα ή στα φύλλα τους κ.λ.π.. Σε θέσεις πιο ξερές συχνάζουν ο πρασινοβάτραχος (Bufo virid is) και ο χωματόφρυνος (Bufo bufo). Όλα τα αμφίβια, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη έχουν μειωθεί λόγω της απώλειας βιοτόπου (αποξηράνσεις) αλλά και λόγω ρύπανσης από φυτοφάρμακα.

Συνολικά έχουν αναφερθεί 21 είδη από ερπετά, χελώνες σαύρες και φίδια στο Δέλτα Έβρου. Σημαντικοί πληθυσμοί ερπετών απαντώνται τόσο στο νερό όσο και στην στεριά (ποταμοχελώνα, νερόφιδο, γραικοχελώνα, σαύρες, φίδια κ.λ.π.). Από τα κοινά ερπετά του Δέλτα είναι η νεροχελώνα (Mauremys caspica) που υπάρχει σε μεγάλους αριθμούς τόσο στα γλυκά όσο και στα υφάλμυρα νερά καθώς και τα νερόφιδα του είδους Νatrix tessellata.

Η βαλτοχελώνα (Emys orbicularis) λέγεται αλλιώς και στικτόλαιμη χελώνα Το καβούκι της μπορεί να φθάσει από 20 – 30 εκατοστά ενώ το χρώμα του ποικίλει από καταπράσινο και καστανό μέχρι και μαύρο. Οι θηλυκές βαλτοχελώνες έχουν μάτια κίτρινα ενώ οι αρσενικές κόκκινα και η ουρά τους είναι μακρύτερη. Τις συναντάμε συνήθως σε στάσιμα νερά, στα κανάλια ανάμεσα σε υδρόβια φυτά. Συχνά κάθονται πάνω σε πέτρες δίπλα στις όχθες και τρέφονται με έντομα, καρκινοειδή, μαλάκια, σκουλήκια, βάτραχους και ψάρια.
Είδη Αμφιβίων και Ερπετών στο Δέλτα Έβρου

 

ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ

 

Περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών κατοικούν στον υγρότοπο του Δέλτα Έβρου. Στα κανάλια συναντάμε την σπάνια βίδρα (Lutra lutra) ένα υδρόβιο ζώο το οποίο έχει ανάγκη από καθαρά νερά και πλούσια βλάστηση. Στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Έβρου ζουν επίσης και η αγριόγατα (Felis silvestris), η αλεπού (Vulpes vulpes), το κουνάβι (Martes foina), η νυφίτσα (Mustela nivalis) και ο ασβός (Meles meles). Στους αγρούς και στα λιβάδια τριγυρίζουν ο σκαντζόχοιρος (Erinaceus concolor), o τυφλοπόντικας (Spalax sp.) και ο λαγόγυρος (Citellus citellus).

Ο λαγόγυρος είναι ένα μικρό θηλαστικό (29 εκ.) με φουντωτή ουρά. Τρέφεται με ρίζες σπόρους και φύλλα. Αποτελεί σημαντική τροφή για ορισμένα είδη από αρπακτικά πουλιά. Ζει σε αποικίες σε περιοχές με χαμηλό χορτάρι ή καλλιέργειες. Φτιάχνει την φωλιά του στο έδαφος σκάβοντας βαθιές στοές με πολλές εξόδους. Γεννά περίπου 6 μικρά τον χρόνο. Την άνοιξη και το καλοκαίρι τον βλέπουμε να διασχίζει τα αναχώματα της Δράνας και
των αποστραγγιστικών καναλιών. Το κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων σπονδυλόζωων της Ελλάδας αναφέρει ως είδη θηλαστικών που κινδυνεύουν την αγριόγατα, τα περισσότερα είδη νυχτερίδων, ενώ ως τρωτά αναφέρονται η βίδρα, ο λαγόγυρος, ο λύκος, ο ασβός.

Είδη Αμφιβίων και Ερπετών στο Δέλτα Έβρου

 

 

 

 

 

 

 

eok epperaa ypourg

espa

Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκό Ταμείο
Περιφερειακής Ανάπτυξη
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επιλογή γλώσσας

enggr

Αναζήτηση

Τελευταία νέα

Διαγωνισμοί

diavgia
joomla 1.7